Jdi na obsah Jdi na menu

Co znamená "omezení volného pohybu osob"

16. 3. 2020

Co znamená "omezení volného pohybu osob" v celé České republice pro klienty a poskytovatele sociálních služeb:

1. Pobytové sociální služby jsou nadále zajištěny - jak v domovech pro seniory, tak v dalších pobytových službách pro zdravotně postižené.

2. Pomoc a podpora lidem bez domova a lidem trpícím závislostí bude taktéž dostupná, a to jak „na ulici“, tak i v nízkoprahových denních centrech, noclehárnách a v azylových domech, a to s dodržením všech hygienických zásad.

3. Člověk, na nějž se vztahují karanténní opatření, a který je klientem pobytové sociální služby, se nemusí obávat „vyhození“ ze služby, naopak poskytovatel přizpůsobí režim tak, aby služba mohla být nadále poskytována.

4. Senioři a lidé se zdravotním postižením, kteří žijí doma, budou moci využít pro nákup a dovoz hotových jídel i pečovatelskou službu, pokud nemají k dispozici blízké. Služby budou poskytnuty i v případě nařízení omezení volného pohybu osob. Určitě není nutné se bát samoty.

5. Poskytovatelé sociálních služeb budou moci využít i personál z jiné služby, která je z usnesení vlády pozastavena a případně jsou k dispozici na výpomoc studenti sociálních oborů.

Aktuální informace pro poskytovatele sociálních služeb naleznete ZDE